Universiteit Leiden

nl en

Knowledge security

Internationale samenwerking brengt kansen met zich mee, maar ook risico’s. De universiteit zet zich daarom in voor verantwoorde en veilige internationale samenwerking op het gebied van kennisdeling.

The English translation of this page will follow soon.

Met kennisveiligheid wordt bedoeld:

  • Het voorkomen van ongewenste overdracht van sensitieve kennis en technologie die negatieve gevolgen kan hebben voor de nationale en internationale veiligheid en de innovatiekracht van Nederland.
  • Het voorkomen van ongewenste beïnvloeding en inmenging van staten/landen in hoger onderwijs en de wetenschap. Deze beïnvloeding kan leiden tot zelfcensuur en aantasting van de academische vrijheid. 
  • Het voorkomen van ethische kwesties, bijvoorbeeld in samenwerking met personen en instellingen in landen waar grondrechten niet worden gerespecteerd. 

Om de kennisveiligheid binnen de universiteit te waarborgen is het beleidskader kennisveiligheid vastgesteld. Dit beleidskader beschrijft hoe we omgaan met kennisveiligheid bij internationale samenwerkingen. We sluiten hiermee aan bij de leidraad kennisveiligheid, opgesteld door het ministerie van OCW samen met de Nederlandse onderwijs- en kennisinstellingen. Bij nieuwe samenwerkingen maak je een afweging tussen kansen (belangen) en risico's en beoordeel je of een samenwerking toegestaan en wenselijk is. Hierbij kun je gebruik maken van het stroomschema kennisveiligheid.  

Veelgestelde vragen 

Heb je een vraag over kennisveiligheid? Bekijk dan of jouw vraag tussen de veelgestelde vragen staat. 

Tips en tools 

Wil je beoordelen of een samenwerking toegestaan en wenselijk is, of meer leren over kennisveiligheid? Hier vind je handige tools en tips

This website uses cookies.  More information.