Universiteit Leiden

nl en

Tools and tips

Hoe beoordeel je of een samenwerking in het kader van kennisveiligheid toegestaan en wenselijk is? Deze tools en tips helpen je een samenwerking te beoordelen. Ook vind je hier verschillende materialen om meer te leren over kennisveiligheid.

The English translation of this page will follow soon.

Ondersteuning voor initiatiefnemers van een samenwerking

Initiatiefnemers van een samenwerking en de wetenschappelijk directeur gebruiken dit stroomschema om na te gaan of samenwerking met een instelling of een persoon toegestaan en/of wenselijk is. Met het stroomschema weeg je kansen (belangen) en risico’s van een samenwerking af en beoordeel je of er sprake is van een aanvaardbaar of onaanvaardbaar risico. Bij deze afweging hanteren we een aantal leidende principes.

De handreiking bronnen bevragen geeft in een overzichtelijk stappenplan weer hoe de initiatiefnemer verschillende bronnen kan bevragen om zo informatie te achterhalen met betrekking tot de EU-Sanctielijst, Exportcontrole en Gevoelige onderzoeksgebieden.

Deze handreiking is behulpzaam bij het doorlopen van het stroomschema kennisveiligheid waarmee je een afweging maakt tussen kansen (belangen) en risico's bij internationale samenwerking.

Deze aanvullende vragenlijst is bedoeld voor initiatiefnemers die bij het stroomschema kennisveiligheid vragen met ‘ja’ hebben beantwoord. Deze vragenlijst gaat dieper in op de mogelijke samenwerking.

Overweeg je een samenwerking met een Chinese kennisinstelling? Zie de webinars en podcasts van The LeidenAsiaCentre of raadpleeg het China Kennis Netwerk (CKN).

Kijken, luisteren en lezen

Deze e-learning helpt je op weg bij  vragen over bijvoorbeeld ongewenste kennisoverdracht of ethische kwesties. Daarnaast helpt het je bij het inschatten van kansen en risico's van de samenwerking. De e-learning duurt ongeveer 45 minuten.  

In deze animatievideo worden de verschillende begrippen die te maken hebben met dual-use en exportcontrole uitgelegd. De animatie duurt ongeveer 4 minuten.

Word je wel eens via social media benaderd over je onderzoek of onderwijs? Buitenlandse inlichtingendiensten creëren digitale nepprofielen en benaderen daarmee mensen die toegang hebben tot gevoelige informatie. In deze e-learning kruip jij in de huid van een inlichtingenofficier met een nepprofiel. Wie zijn jouw doelwitten? Hoe benader je ze? Krijg jij ze zover om waardevolle gegevens met jou te delen? De e-learning duurt ongeveer 20 minuten.

Wie heeft welke rol in het analyseren en verlagen van risico’s tijdens inkoopprocessen? Deze interactieve infographic van de Rijksoverheid geeft hier een overzicht van binnen een kennisinstelling. Let wel op: dit is een veralgemeniseerde weergave. Per organisatie kan de situatie verschillen. 

Hoe bescherm je kennis op de universiteit die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is? In de NPO-podcast Vriend of Vijand onderzoekt wetenschapsjournalist Saar Slegers de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid. En ze vraagt zich af: wiens veiligheid staat hier eigenlijk op het spel? (5 afleveringen van ongeveer 45 minuten)

This website uses cookies.  More information.